oficiální web obce

Liberecký kraj každoročně vyhlašuje soutěž „Kniha roku Libereckého kraje“, a letos se jedná už o sedmý ročník této tradiční soutěže. Do soutěže je přihlášeno mnoho zajímavých knih, ale letos zde má i obec Přepeře své želízko v ohni: knihu Přepeře – Na vlnách staletí.

Soutěže se účastní autoři, jejichž kniha vyšla v roce 2023 a obsahově se významně týká Libereckého kraje, jeho občanů a jejich díla, území nebo jeho dílčí části, tradic, příběhů, historie, výrobky apod. O vítězných knihách rozhoduje sedmičlenná odborná porota, která hodnotí přihlášené knihy podle obsahu, kvality grafického zpracování, kvality tisku a vazby. Pomocnými kritérii bude dostupnost na trhu a výše nákladu. Členy poroty jsou zástupci odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Libereckého kraje, ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci a odborník v oblasti nakladatelské činnosti, knižního obchodu a v oblasti grafického zpracování knih.

Přehled všech přihlášených knih do letošní soutěže s možností hlasování o cenu čtenářů je dostupný na webových stránkách LK:

ZDE – přehled přihlášených knih

Hlasování pro cenu čtenářů do 31.3.2024 je možné provést zde:

ZDE – hlasování

Děkujeme za Váš případný hlas pro naši knihu o Přepeřích.

 

 

 

 

 

 

Přepeře: Na vlnách staletí

Publikace vyšla u příležitosti 700 let od první písemné zmínky o obci Přepeře (okr. Semily). Na 389 stranách popisuje obec na řece Jizeře od pravěku až do roku vydaní knihy. Podrobně se věnuje nejstarším dějinám obce, středověku, období vartmberské, valdštejnské a rohanské správy, první republice, druhé světové válce i období socialismu a současnosti. Samostatné kapitoly popisuji demograficky a správní vývoj obce, její kroniky a kronikáře, římskokatolickou farnost i sbor církve československé husitské, věnuji se židovským obyvatelům obce, komunikacím, škole mateřské i základní, poštovnímu úřadu, památkám, zemědělství, dějinám mlýna, spolků i průmyslových podniků na katastru, ale samozřejmě též osobnostem nebo sportu (především fotbalu).  Nechybějí ani místní specifika jako tzv. háčkaři, jízda na barelech, občerstveni u Autobusu nebo stále vice oblíbený betlém u Adamů. Vlastní kapitola je věnovaná rodině Kopalových spojených s takovými jmény jako generál V. Klecanda nebo Zdeňka Braunerová. Na knize se podílelo celkem devatenáct autoru pod redakčním vedením Pavla Jakubce, jenž je sám autorem nebo spoluautorem třinácti kapitol a předmluvy.